четвъртък, 28 август 2008 г.

На море като на море...

Тази година лятната ваканция започна с морската си част, и то каква- 12 дена море, пясък, морски бриз, коктейли...и какво ли още не. Всичко започна с любезната покана на едно мило семейство от Варна, което ни предложи да им погостуваме в свободния апартамент който имат. Оказа се че не само ще се настаним в апартамента им, но и ще заемем голяма част от времето им. Хората бяха толкова гостоприемни, че успяха да ни съставят програма с интересни и приятни занимания за почти целият ни престой, и всичко ставаше непринудено, едно след друго просто като: "Искате ли да ви заведем на нашето лозе?", "Да ви заведем на едно заведение?" и т.н. Имахме и гид- Ради, която не си беше идвала във Варна от близо две години, и заедно откривахме разни хубави местенца. Посетихме ботаническата градина и Двореца на царица Мария в Балчик- наистина си струва да се види! Ходила съм като малка, но бях забравила колко е хубаво! Неприятното е, че на входа има 2 каси и на всяка плащаш по 5 лв. на човек- едната за Двореца, другата за ботаническата. Но щом влезеш през портата забравяш за тази подробност. Наистина е красиво и интересно.
От лято 2008-Варна


Много ме впечатли тази царица Мария, от снимките по стените в Двореца и надписаните съдове останах с впечатлението, че е италианка....но пък от къде накъде в България, даже и дворец да има тук... впоследствие разбрах от баща ми, че е Румънска царица, която построила тук това прекрасно кътче. Тя наистина се е възприемала като истинска принцеса- в прекрасната градина съчетала много култури и вероизповедания,била последователка на някакво движение което почитало всякакви религии. Обличала се е много изискано, дори се занимавала с мода, много загадъчна, романтична...истинска принцеса от приказките :)
След Балчик продължихме на север- следващата спирка беше нос Калиакра.Изгладняли от пътя спряхме в началото на крепостта, за да хапнем. Изкачихме се на това невероятно място от където видяхме във водата нещо което оприличихме на делфини..
Мястото определено ни завладя!
Насаме с безкрайното, спокойно море....
От лято 2008-Варна

Следващите дни ходихме на море на различни места около Варна- най-много ми хареса местността около река Камчия- много спокойно, без глъчка , плаж сгушен сред гората.
От лято 2008-Варна

Това зад мен е самата река. От другата страна е морето. На 2 метра едно от друго. Кеф ти море, кеф ти река :)
Последните дни Ицанчо взимаше уроци по сърф. Не беше много въодушевен-иска по-големи вълни. :) Но като за начало се справя страхотно и влиза доста навътре в морето.
Варна е известна с плажната си улица отрупана със заведения, които успяхме да опознаем добре за тези 10 дни. Много си харесахме един италиански ресторант(не се сещам името) , хубави коктейли ни направихме в Pench`s , а най-много ни харесаха баровете на самата плажна ивица- едното много гъзарско- A-lounge(сега на мода са леглата в заведенията, където не седиш, а направо лежиш и в средата на леглото се слага ниска масичка за питиетата) и едно на което казвахме Шатрата, а всъщност било Кубо
непринудена обстановка, масите са пръснати по плажа , при липса на места се предлагат големи възглавници които поставяш където ти харесва, заравяш крака в пясъка и се сгряваш с нещо алкохолно, защото на плажа духа хубав ветрец :)
Другото заведение което ме впечатли е Raponggi- стената зад бара беше засадена със зеленина, отворено, лежерна обстановка....страхотно място. Там последната вечер пробвах за първи път суши- и много ми хареса! :)
Последните два дни от първата част от отпуската прекарахме на Иракли-плажът беше много чист както и морето, плуваш на воля и се наслаждаваш на природата, само дето повече от два дни на палатка Искрето не издържа. :) Мацка или не- това е положението.
Така се разделихме с морето,аз мога дакажа че му се наситих, Ицанчо остана с леко гладен стомах откъм море....догодина повече! ;)

1 коментар:

"Татковина"- радиото на българите по света каза...

Как да не ти завиди човек- на истинско море с любимия човек.И аз пазя спомена за едно море- изненадващо, романтично,пълно с изненади и неочаквани поврати ,вече 25 години. Няма по-страхотна комбинация от тази-любов и море. Пиши още, явно има още интересни истории.